Home

        LEGYÉL TE

      A BÓKAY        TERMÉSZETTUDÓSA!

 


Október 2-án indul a

Legyél te a Bókay természettudósa

nyolc fordulós versenyünk, amelynek feladatait a www.okosuli.hu honlapon láthatjátok.


Májusig minden hónapban új feladatokkal várunk benneteket, amelyek megoldása az osztálypontversenybe is beleszámít!


A legügyesebb versenyzők jutalma májusi kirándulás!


A versenyen 3. osztálytól indulhattok! Az alsó tagozatosok feladatait külön jelöljük!


Vajon ki lesz idén a

Bókay természettudósa?

I. forduló


A feladatok megoldásait névvel ellátva az alsó tagozatosok Panka néninek,

a felső tagozatosok Hajni néninek adják!


Az októberi feladatok leadási határideje: 2017. október 28.

1. feladat:   (alsó és felső tagozat)

Írd le, hogy mely állatokat látod a képen?

2. feladat:   (alsó és felső tagozat)

Az alábbi részletek Nagy Lajos Képtelen természetrajz című könyvéből származnak.

Vajon melyik állatról írta a jellemzéseket?
Megoldásaidnál írd a jellemzések sorszáma mellé az állat nevét!

1. Borzasztó hosszú állat, hosszabb a legrövidebb öntözőcsőnél is. Igen buta állat, ezért a hüllők közé sorozzák. Lábait illetőleg nyomorék, egy lába sincsen, és ezért hason mászik. Igen nagy és veszedelmes… Méregfogai vannak, harapása halálos, miért is a farka végén kis lemezeket hord, amikkel menet közben csörög, figyelmeztetvén az embereket, hogy jön, fussanak el, mert különben baj lesz.


2. Igen rosszkedvű állat, már kicsiny korában állandóan megnyúlt orral járkál, ezért aztán az orra úgy is marad, és ormány nevet vesz föl. Hangja trombitaharsogáshoz hasonlít. Igen sajátságosan iszik, beledugja ormányát a vízbe, teleszívja az ormányát, és belespricceli a szájába.


3. Igen otromba állat, különösen a lába nagy, ami elárulja, hogy nem előkelő származású. Van barna, mosó, erdei és fehér, az utóbbit jegesnek is hívják. A hangját dirmegésnek-dörmögésnek mondják. Az egész telet átalussza barlangjában. Gyertyaszentelőkor előjön a barlangból és szétnéz; ha szép idő van, a néphit szerint visszabújik a barlangjába, mert arról megtudja, hogy még sokáig tart a tél, ha pedig csúnya idő van, akkor künn marad, mert tudja, hogy nemsokára kitavaszodik.


4. Afrikában él a Nílusban, amiért nílusi lónak is mondják, amiből még mindig nem világlik ki, hogy ezt a szép disznószerű állatot miért nevezik éppen lónak. Dacára annak, hogy a Nílusban él, nem krokodilt eszik, sem halat, hanem füvet és egyéb gyökereket, tehát vegetáriánus. Teljesen haszontalan állat, ami annyit tesz, hogy az emberek semmire sem használják, sem nem húzatnak vele terhet, sem nem lovagolnak, még csak nem is vízilovagolnak rajta. 


5. Az állatok királya. A hímnek dús sörény borítja a nyakát. Színe sárga, ez szintén a természet nagyszerű elve, az úgynevezett környezethez való alkalmazkodás miatt van így.


6. A sivatag hajója. Igen egyszerűen és olcsón táplálkozik, beéri bogáncskóróval is.
Az arabok teherhordásra használják. Különféle nagyságú terheket raknak rá, persze, ő leginkább szereti az egész pici terheket. Van egypúpú és van kétpúpú.


7. A legmagasabb szárazföldi állat. Különösen azért magas, mert a nyaka rettentően hosszú. Afrikában él, hozzá még gondtalanul él, mert lakása a szabad természet, tápláléka a magas fák levele. Nemcsak a nyaka hosszabb vagy ötszörte a kelleténél, hanem az első lábai is jóval hosszabbak a hátsóknál, miáltal a háta nyaktól lefelé erősen lejtős, tehát lovaglásra, különösen, ha szappannal bekenik, használhatatlan.


8. Két kemény páncél borítja a testét, melyből úgy dugja ki lábait, mint az utasok a vonat ablakából a fejüket. Ha nincs semmi baj, akkor a fejét és lábait kidugja, sütkérez a fövenyen, s őrült lassúsággal mászik, ha pedig baj van, azaz a közelben olyan állat bukkanik föl, amely szereti a húsát, akkor fejét és lábait a bevonja a páncéllal, azaz teknői közé, és vár, várja, hogy a veszély elmúljon.

3. feladat:   (alsó és felső tagozat)

Sorold fel szoros betűrendben, hogy a Wlassics utcai iskola udvarán a forgathatós állatkockákon mely emlős állatok láthatók!

4. feladat:   (alsó és felső tagozat)


2000-ben a Bókay Árpád Országos Biológiaverseny egyik feladataként a versenyzők az állatok védelmében törvényjavaslatokat „hoztak”.

Kovács Tamás Nyíregyházáról és Marosvári Kata Gödöllőkről az alábbiakat javasolta:


Sorolj fel három intézkedést, amelyet az állatok védelmében tennél!

5. feladat:   (felső tagozat)

2017-ben az év rovara a nagy szarvasbogár.

A szövegrész figyelmes elolvasása után írd emelkedő sorrendbe a feladat hibás állításait!