Home

        LEGYÉL TE

      A BÓKAY        TERMÉSZETTUDÓSA!

 


Október 2-án indul a

Legyél te a Bókay természettudósa

nyolc fordulós versenyünk, amelynek feladatait a www.okosuli.hu honlapon láthatjátok.


Májusig minden hónapban új feladatokkal várunk benneteket, amelyek megoldása az osztálypontversenybe is beleszámít!


A legügyesebb versenyzők jutalma májusi kirándulás!


A versenyen 3. osztálytól indulhattok! Az alsó tagozatosok feladatait külön jelöljük!


Vajon ki lesz idén a

Bókay természettudósa?

                           III. forduló


A feladatok megoldásait névvel ellátva az alsó tagozatosok Panka néninek,

a felső tagozatosok Hajni néninek adják!


A decemberi feladatok leadási határideje: 2018. január 04.

1. feladat:   (alsó és felső tagozat)

A téli madárvédelemmel kapcsolatos feladatot a Bókay Árpád Országos Biológiaverseny dokumentumaiból választottam. Versenyünk ebben a tanévben már 20 éves!

Az írás figyelmes elolvasása után alkossatok szám-betűpárokat az összetartozókból,
amelyet a megoldólapotokra írjatok!

2. feladat:   (alsó és felső tagozat)

Egy sötét szobában vagy. Nincs benne más csak egy gyufa, egy papírlap, egy gyertya és egy olajlámpa.
Melyiket gyújtod meg először, ha látni szeretnél?

3. feladat:   (alsó és felső tagozat)

Az óra most háromnegyed 12-t mutat.
Mennyi lenne az idő akkor, ha a mutatókat megcserélnéd?

4. feladat:   (alsó és felső tagozat)

A fahéj, szegfűszeg, ánizs, csillagánizs, gyömbér és a koriander  a karácsony jellegzetes fűszerei. Ahogy sülnek az aprósütemények és a mézeskalács, úgy árad szét a lakásban a finom ünnepi illat.

Ismeritek-e ezeket a fűszereket?


Egy kis próba!

Alkossatok betűhármasokat a növénynevek,
 jellemzések és képek  felhasználásával!

A: fahéj

B: szegfűszeg

C: ánizs

D: csillagánizs

E: gyömbér

F: koriander

G:  Kínában őshonos örökzöld fa. Csillag alakú, erőteljes aromájú, illatos termése remek karácsonyi fűszer.


H:  A mézeskalács, szilvás gombóc elképzelhetetlen nélküle. Ha gyümölcsteával felforraljuk, majd lehűtjük, mézzel ízesítjük és narancslevet facsarunk bele, biztosan nem fogunk az ízében csalódni!


I:  A Földközi-tenger vidékéről származó, ősidőktől fogva használt fűszernövény magja a mézeskalács fontos hozzávalója, de jól illik a sült húsokhoz, szószokhoz, salátákhoz és a káposztás ételekhez is.

 

K:  Emésztést elősegítő hatását már az ókorban is ismerték, és előszeretettel alkalmazták a nagy lakomák, vagy nehéz ételek fogyasztása után. Használhatjuk hurutoldóként, enyhébb görcsök oldására, szélhajtóként, gyomorbántalmakra is.  Magja hasonlít a kömény magjához.


L:  Trópusi növény, gumós gyökerét frissen reszelve, vagy akár őrölt formában is használhatjuk fűszerként, az édességeken kívül ízesítheti a húsos ételeket, forró vagy hideg italokat.  


M:  Indonéziában őshonos örökzöld növény szárított bimbója nélkül nem az igazi az ünnepi forralt bor, de a mézeskalács is elképzelhetetlen nélküle. Házipatikánkban is helyet kaphat, hiszen csillapítja a fogfájást, enyhíti a görcsöket.

S

T

R

N

P

O